Concentratietraining

Leerlingen vo
10 bijeenkomsten
“Ik begin aan mijn werk en laat me niet afleiden.”

Voor wie is de Concentratietraining?

Concentreren Kun Je Leren is een training in aandachtsconcentratie en geheugen voor leerlingen die snel afgeleid zijn en moeite hebben om zich daarna weer te richten op datgene waarmee ze bezig waren. Dat ze snel afgeleid worden, kan verschillende oorzaken hebben. In de training staan we stil bij deze verschillende oorzaken en gaan we oefenen hoe ze hier beter mee om kunnen gaan.

Het is een uitdagende training met onder andere speelse concentratie- en geheugenoefeningen. In een groep hebben we groepsgesprekken over afleidende factoren en moeilijke momenten en geven we tips en adviezen. De leerling houdt voor zichzelf de voortgang bij om inzicht te krijgen in wat hem/haar kan helpen zich beter te concentreren.

• Visuele concentratie; aandacht richten en vasthouden (lezen, leren)
  • Visuele concentratie; aandacht vasthouden en omgaan met afleiding
  • Auditieve concentratie; aandacht richten en vasthouden (luisteren)
  • Auditieve concentratie; aandacht verdelen en omgaan met afleiding
  • Werkhouding; planmatig te werk gaan
  • Visueel geheugen (plaatjes, teksten), Auditief geheugen (onthouden wat er verteld wordt)
  • Een eigen plan om mee verder te gaan na de training
  • Concentratie in communicatie; hoe blijf ik bij mijn eigen verhaal?
  • Presentatie van het geleerde aan ouders.

Voordat de deelnemer gaat starten wordt hij/zij samen met ouder(s)/verzorger(s) uitgenodigd voor een individueel intakegesprek. Hierin bespreken we de motivatie van de deelnemer om deel te nemen aan de training en de doelen waar de jongere aan zou willen werken.

De training zelf duurt 8 tot 10 groepsbijeenkomsten.

Na de training sluiten we af met een individueel eindgesprek waarbij ook ouder(s)/verzorger(s) worden uitgenodigd. In dit eindgesprek bespreken we wat de jongere heeft geleerd.

De exacte locatie hoor je bij tijdens het intakegesprek.

Download hier de factsheet van de training.