Concentratietraining (VO)

Leerlingen vo
8-10 bijeenkomsten
School in de buurt
“Ik begin aan mijn werk en laat me niet afleiden.”

Voor wie is de Concentratietraining?

De Concentratietraining richt zich op de aandacht spanne en het geheugen voor leerlingen die snel afgeleid zijn en moeite hebben om zich daarna weer te richten op datgene waarmee ze bezig waren. Dat ze snel afgeleid worden, kan verschillende oorzaken hebben. In de training staan we stil bij deze verschillende oorzaken en gaan we oefenen hoe ze hier beter mee om kunnen gaan.

Het is een uitdagende training met onder andere speelse concentratie- en geheugenoefeningen. In een groep hebben we groepsgesprekken over afleidende factoren en moeilijke momenten en geven we tips en adviezen. De leerling houdt voor zichzelf de voortgang bij om inzicht te krijgen in wat hem/haar kan helpen zich beter te concentreren.

Welke thema’s?

  • Visuele concentratie; aandacht richten en vasthouden (lezen, leren)
  • Visuele concentratie; aandacht vasthouden en omgaan met afleiding
  • Auditieve concentratie; aandacht richten en vasthouden (luisteren)
  • Auditieve concentratie; aandacht verdelen en omgaan met afleiding
  • Werkhouding; planmatig te werk gaan
  • Visueel geheugen (plaatjes, teksten), Auditief geheugen (onthouden wat er verteld wordt)
  • Een eigen plan om mee verder te gaan na de training
  • Concentratie in communicatie; hoe blijf ik bij mijn eigen verhaal?
  • Presentatie van het geleerde aan ouders.

Hoe vaak?

Voordat de deelnemer gaat starten wordt hij/zij samen met ouder(s)/verzorger(s) uitgenodigd voor een individueel aanmeldgesprek. Hierin bespreken we de motivatie van de deelnemer om deel te nemen aan de training en de doelen waar de jongere aan zou willen werken.

De training zelf duurt 8 tot 10 groepsbijeenkomsten.

Na de training sluiten we af met een individueel eindgesprek waarbij ook ouder(s)/verzorger(s) worden uitgenodigd. In dit eindgesprek bespreken we wat de jongere heeft geleerd.

Waar?

De exacte locatie hoor je bij tijdens het aanmeldgesprek.

Aanmelden

Een leerling aanmelden? Vul een aanmeldformulier in of neem contact op met het secretariaat voorlichtingen via (088) 178 7362 of secretariaat@okeopschool.nl. Let op: leerlingen kunnen alleen aangemeld worden door de school of jeugdverpleegkundige van de JGZ.

De lessen worden kosteloos aangeboden. Dit project wordt gefinancierd door de gemeente Almere in het kader van preventie.

Download hier de factsheet van de training.